Porya bilyası bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
Aracınızdaki göbek arızalarını kolayca tespit edebilirsiniz. Göbek bilyesi arızalanmaya başladığında, tekerlekten uğultu sesi duyulabilir. Zamanla ön ve arka göbekler aşınır. Bu tür sorunlar, sürekli olarak ağır yük taşıyan ve düzenli bakımı yapılmayan araçlarda daha yaygındır.
Porya bilyası değişimi ne kadar sürer?
Göbek bilyası değişimi, araç modeline ve karmaşıklığına bağlı olarak genellikle 1 ila 3 saat sürer. Bazı durumlarda, ek onarımlar gerekirse süre uzayabilir.
Porya bilyası tamir olur mu?
Göbek bilyesi sağa sola çekmek yerine helikopter gibi vızıldayan bir ses çıkarıyor. Bu en net ve en etkili tespit. Göbek bilyesi tornacı tarafından tamir ediliyor. Kasım 2023 fiyatı araca göre değişiyor ama 500 ile 700 lira arasında değişiyor.
Porya bilyası nerede olur?
Aracın çok önemli bir parçası olmasına rağmen kullanıcıların çok az bilgi sahibi olduğu ve arıza durumunda ne yapacağını bilmediği bir parçadır. Tekerleğin orta kısmında göbek bilyesi bulunur.
Porya bilyası ömrü ne kadardır?
Kullanıma göre değişen göbek bilyasının ömrü ortalama 100.000 kilometreyi bulabiliyor.
Porya bilyası titreme yapar mı?
Göbek yatakları: Aşınmış veya hasarlı göbek yatakları hem titremeye hem de uğultuya neden olabilir. Göbek bilyalarını değiştirmek sorunu çözecektir. Amortisörler ve yaylar: Arızalı amortisörler veya yaylar süspansiyon sisteminizin düzgün çalışmamasına ve titreşime neden olabilir.
Araba aks bilyası bozulursa ne olur?
Hız arttıkça uğultu sesi doğru orantılı olarak artar. Ancak aks yatağı tamamen bozulmuş bir araç sürüşe devam edemez. İtme veya çekme mümkün değildir. Böyle bir durumda çekici çağırmak gerekir.
Arka porya bilyası nedir?
Göbek bilyesi nedir? Tekerleğin ortasında bir göbek bilyesi vardır. Bu bilye sürtünmeyi azaltmaya yarar. Tekerlek sistemi de bu bilye üzerinde hareket eder.
Teker bilyası neden ses yapar?
Zamanla ve engebeli yollarda kullanımla bozulan Prya bilyesi, araçta hızla dönmeye başladığında uğultu sesi çıkarır. Aslında bu uğultu zamanla o kadar artar ki araçta kalmak dayanılmaz hale gelir. Göbek bilyesi, araç viteste veya boştayken bile uğultu yapmaya devam eder. Başka bir deyişle, tekerlek döndüğü sürece uğultu devam eder.
Porya değişen araç alınır mı?
Modifiye edilmiş göbeğe sahip bir araba satın alıp almamak, modifikasyonun nedenine ve kalitesine bağlıdır. Kazara değiştirme: Ciddi bir kazada bir göbek hasar görmüşse, onarımın kalitesi çok önemlidir. Yetkili bir servis merkezinde yapılan profesyonel bir onarım, aracın güvenliğini ve performansını etkilemeyecektir.
Uğultu sesi porya nedir?
Vızıltı sesi vitesle ilgili değilse, yani sürüş sırasında gaz pedalına bastığınızda veya bıraktığınızda ses değişmiyorsa ve vites boşa alındığında bile ses duyuluyorsa, büyük ihtimalle tekerlek yataklarından geliyordur. Buna göbek bilyası da denir.
Ön teker poryası ne işe yarar?
Araçlarımızda direksiyon simidinin arkasında görünmeyen bir yerde göbek bilyası bulunur. Göbek bilyası veya tekerlek yatağı adı verilen bu parça sayesinde aracın tekerlekleri döner.
Teker bilyası değişimi kaç saat sürer?
Bir tekerlek bilyasını değiştirmek için gereken süre, araç modeline ve bilyanın konumuna bağlıdır. Ortalama olarak, değiştirme işlemi birkaç saat sürer.
Arabada rulman bozulursa ne olur?
Direksiyon mili, debriyaj, şanzıman, amortisör ve tekerlek gibi otomobil parçalarında çok sayıda bulunan rulmanlar, arızalanması durumunda otomobile en fazla zarar verebilecek parçalar arasındadır. Bunun nedeni, rulman arızası nedeniyle oluşan ısı nedeniyle birçok motor parçasının veya tekerlek parçasının hasar görebilmesidir.
Rulman dağılması nasıl anlaşılır?
Bunun belirtileri arasında yatak yüzeyinden parçacıkların çıkması, yatağın aşırı gürültü yapması, yatağın erimesi ve deforme olması vb. yer alır. Bu kalıpta olabilir. Yataktaki yuvarlanan elemanlar, destek yüzeyiyle temas ettiklerinde kayma gerilmeleri üretir. Bu gerilmeler, yüzeyin belirli yerlerinde çatlakların oluşmasına neden olabilir.
Rulmanın bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
Araç bir yöne çekiyorsa ve araçtan uğultu sesi geliyorsa tekerlek yatağının arızalı olduğunu gösterir. Ayrıca, tekerlek yatağı arızası yaşayan tek kişi siz değilsiniz. Araçtaki ABS sistemi düzgün çalışmıyorsa ve ışıklar yanıyorsa, tekerlek yataklarında bir sorun vardır.
Araba aks bilyası bozulursa ne olur?
Hız arttıkça uğultu sesi doğru orantılı olarak artar. Ancak aks yatağı tamamen bozulmuş bir araç sürüşe devam edemez. İtme veya çekme mümkün değildir. Böyle bir durumda çekici çağırmak gerekir.
Uğultu sesi porya nedir?
Vızıltı sesi vitesle ilgili değilse, yani sürüş sırasında gaz pedalına bastığınızda veya bıraktığınızda ses değişmiyorsa ve vites boşa alındığında bile ses duyuluyorsa, büyük ihtimalle tekerlek yataklarından geliyordur. Buna göbek bilyası da denir.
Şanzıman bilyası bozuk olursa ne olur?
Şanzıman sorunları: Arızalı bir bilyalı rulman, vites boştayken ve araç hareket halindeyken gürültü ve titreşime neden olur. Gürültünün yoğunluğu motor hızıyla doğru orantılı olarak artar. Vites değiştirirken titreşimler hissedilebilir. Ayrıca, düşük şanzıman yağı seviyesi de bu sorunlara neden olur.