Buğday kardeşlenme dönemi nasıl anlaşılır?
Ekim zamanına göre buğdayın tahmini kardeşlenme süreleri: İlimizde; erken ekilen buğday çeşitlerinde kardeşlenme ARALIK ayında, normal ekilen buğday çeşitlerinde kardeşlenme OCAK ayında, geç ekilen buğday çeşitlerinde ise kardeşlenme ŞUBAT ayında başlamaktadır.
Tahıllarda kardeşlenme nedir?
Tahıllarda, genellikle çimlenen bir tohumdan birkaç gövde gelişir. Bu gövdelerin her birinin ayrı kökleri vardır. Tillering, tek bir tohumdan birkaç gövdenin oluşumunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Buğdaydan en iyi verim almak için ne yapılmalı?
Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübrelemeyi sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Buğdayın proteini nasıl artar?
Buğday taneleri protein ve nişasta içerir ve çok yağmurlu yıllarda nişasta tanede daha uzun süre kalır ve daha büyük miktarlarda birikir. İstenilen protein içeriğine ulaşmada en önemli faktör azot gübrelemesidir, çünkü proteinlerin yapı taşı azottur.
Buğdayda kardeşlenmeyi artırmak için ne yapmalı?
Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayın kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cc’dir. EkosolFarm sıvı solucan gübresi sonbaharda atomizer veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.
Kardeşlenme dönemi nedir?
Bitkinin kök sayısı kardeşlenme, yani her çimlenen tohumdan birkaç sapın oluşması nedeniyle artar. Tüm kardeşlenme bitkinin kök bölgesinde gerçekleşir. Kardeşlenmenin şiddeti; çeşide (genotipe), toprak ve iklim faktörlerine, ekim zamanına (yaz-kış ekimi) ve ekim sıklığına (norm) bağlıdır.
Buğdayda rutubet kaç olmalı?
Güvenli ve uzun süreli depolama için buğdayın nem oranının maksimum %13 olması gerekmektedir.
Süt olum dönemi nedir?
Süt üretim dönemi (protein birikimi): 20-25 gün süren bu dönemin sonunda tanenin su oranı yaklaşık %60 olur ve tanenin içi boza kıvamına gelir.
Buğdayda tozlaşma nasıl olur?
Buğday, temel gıda olarak tüketilen tohumları için yaygın olarak yetiştirilen bir ottur. Buğday polen taneleri kuru ve hafiftir, bu da tozlaşmanın rüzgarla gerçekleşmesini sağlar. 21 Ocak 2024 Buğday, temel gıda olarak tüketilen tohumları için yaygın olarak yetiştirilen bir ottur. Buğday polen taneleri kuru ve hafiftir, bu da tozlaşmanın rüzgarla gerçekleşmesini sağlar.
Buğday en çok hangi gübreyi sever?
Yapılan araştırmalar sonucunda; Bölgemizde buğdaya kuru şartlarda 6-8 kg/da N, 9 kg/da P2O5, sulu şartlarda ise 16 kg/da N, 13 kg/da P2O5 oranında azotlu ve fosforlu gübre verilmesi önerilmektedir. Azotlu gübrenin ilk yarısı ve fosforlu gübrenin tamamı ekimle birlikte, azotlu gübrenin ikinci yarısı ise kardeşlenme başlangıcında uygulanmalıdır.
Buğdaya 26 nitrat ne zaman atılır?
Azotun ilk kısmı ekimden önce veya ekimle birlikte 20-20-0 gibi kompleks gübrelerden biriyle, ikinci kısmı Şubat ayı sonu üre (%46 N) formunda, son üçte biri ise Mart ayı sonu, Nisan ayı başında amonyum nitrat (%26 N veya %33 N) formunda uygulanmalı ve uygulama tarlaya serpme şeklinde yapılmalıdır.
Dap gübresi buğdaya ne kadar atılır?
Dekara verilecek ortalama DAP gübresi miktarı ürüne göre şu şekilde hesaplanır: Buğday: 13-21 kg. Arpa: 9-14 kg. Dane ve silajlık mısır: (orta ve ağır topraklarda) 23-37 kg.
Un kalitesi nasıl anlaşılır?
Unun buğdaydan başka bir kokusu olmamalı. En ufak bir nem kokusu alıyorsanız o unu kullanmayın. Unun rengine bakın. Ne kadar beyazsa o kadar iyi. Sonra avucunuza biraz un alın ve sıkın. Eğer un dağılmışsa kalitelidir.
Proteini en yüksek buğday hangisidir?
Protein içeriği en yüksek genotipler arasında, makarnalık buğday çeşitleri olan Svevo, Ankara 98, Kunduru 1149 ve Selçuklu 97, Kızıltan 91 ve Sham 1’in protein bantlarının 37, 44, 57, 60, 63, 72, 78 ve 81 kDa olduğu tespit edildi.
Buğday geç biçilirse ne olur?
Hasadın çok uzun süre geciktirilmesi durumunda kuş zararı, başak kırılması, tane renginde değişiklik, koyulaşma ve önemli tane kaybı gibi sonuçlar ortaya çıkabileceğinden dekar başına verim düşebilmektedir.
Buğday çiçeklenme dönemi kaç gün sürer?
Bir çiçek salkımındaki tüm çiçeklerin açılması 2-3 gün sürebilir. Bu süre kuru ve sıcak havalarda kısalır. Serin iklimlerde yetişen tüm tahıllar hermafrodittir. Bu, erkek ve dişi organların aynı çiçekte bulunduğu anlamına gelir.
Süt olum dönemi nedir?
Süt üretim dönemi (protein birikimi): 20-25 gün süren bu dönemin sonunda tanenin su oranı yaklaşık %60 olur ve tanenin içi boza kıvamına gelir.
Ekin biçme zamanı ne zaman?
Türkiye’de buğday hasadı bölgelere göre değişir, ancak Mayıs ve Ağustos ayları arasında gerçekleşir. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat Mayıs ayında gerçekleşirken, Marmara ve Orta Anadolu bölgelerinde Haziran ve Temmuz ayları arasında gerçekleşebilir.
Klorlu gübre nasıl anlaşılır?
Klorlu gübreleri nasıl tanırsınız? Poşetinde anlamasanız bile, damla sulama kullanıldığında toprağın yüzeyinde beyaz tuz birikintileri gözlemlendiğini anlamak oldukça kolaydır. Topraktaki fazla klorürü etkisiz hale getirmek için tuzluluğu azaltan pH düzenleyici tuz giderme ürünleri vardır.