Anayasanın 76 maddesi nedir?
(Değişik fıkra: -5982/3 md.) Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak ceza soruşturması veya kovuşturması sonucu yargı kararıyla sınırlanabilir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve ülkeye girme hakkı elinden alınamaz.
Anayasanın 74. maddesi nedir?
Madde 74: Vatandaşlar (Ek fıkra: – 4709/26 md.) ile Türkiye’de oturan yabancılar, karşılıklılık ilkesi gözetilmek kaydıyla, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetlerini yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazılı olarak bildirme hakkına sahiptirler.
Türkiye’nin resmi dini nedir 2024?
Türkiye Devletinin yönetim şekli Cumhuriyettir. Madde 2.- (Asıl metin) Yasama ve yürütme yetkileri, milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde toplanmış ve teşekkül etmiştir. Madde 2.- (Değişik: 29.10.)
Anayasanın 73 maddesi nedir kısaca?
Vergi borcu Madde 73 – Herkes, kamu giderlerini karşılamaya yetecek mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adil ve dengeli bir şekilde dağıtılması maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konur, değiştirilir veya kaldırılır.
Anayasanın 79. maddesi nedir?
Madde 79 – Seçimler yargı makamlarının genel yönetimi ve denetimi altında yapılır. Yüksek Seçim Kurulu ve diğer seçim kurullarının görev ve yetkileri kanunla düzenlenir. Yüksek Seçim Kurulu yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur.
Anayasanın 76 maddesindeki suçlar nelerdir?
Kanun, aşağıdaki suçları yüz kızartıcı suçlar olarak tanımlamıştır: Zimmet, zimmet, gasp, hırsızlık, rüşvet, sahtecilik, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar 76. maddede sayılmıştır.
Anayasanın 72. maddesi nedir?
Anayasanın 72. maddesine göre bu, her Türk’ün hakkı ve ödevidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin her erkek vatandaşı askerlik hizmetini yapmakla yükümlüdür. 2. Askerlik hizmeti, 7179 sayılı Askerlik Kanunu ile düzenlenmiş olup, bu Kanun hükümlerine göre yedek subay, yedek astsubay, astsubay ve er olarak yapılır.
Anayasanın 64 maddesi nedir kısaca?
Madde 64 – Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıları korur. Sanat eserlerini ve sanatçıları korumak, değerlendirmek, tanıtmak ve sanat sevgisini yaymak için gerekli tedbirleri alır.
Anayasanın ilk 3 madde nedir?
“Anayasanın 1. maddesindeki, Hükümet şeklinin Cumhuriyet olduğu hükmü, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesindeki hükümler değiştirilemez ve tadil edilemez.” 16 Eylül 2024
Kimlikte İslam ibaresini kim kaldırdı?
1921 ve 1924 Anayasalarında yer alan “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin dini İslam’dır” hükmü, Mustafa Kemal’in emri ve İsmet İnönü’nün önerisiyle 1928 yılında kaldırılmıştır.
TC dini İslamdır ne zaman kaldırıldı?
1924 Anayasası’nda Değişiklikler 10 Nisan 1928 tarihli değişiklikle Anayasa’nın 2. maddesindeki “Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır” hükmü kaldırıldı. Ayrıca milletvekillerinin yeminlerindeki “Yemin ederim” ifadesi yerine “Namusum üzerine yemin ederim” ibaresi konuldu.
Azerbaycan’ın resmi dini nedir?
Azerbaycan Anayasası’nın 18. maddesi dinin devlet işlerinden ve hükümetten ayrı hareket ettiğini belirtmektedir. Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, İslam da dahil olmak üzere herhangi bir dinin kanunu ve propagandası açısından tüm inançlardan insanlar eşit kabul edilmektedir.
Anayasayı kim yazdı?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1961)Türkiye Cumhuriyeti AnayasasıGenel Bakış Milli Birlik Komitesi adınaKurucu Meclis tarafından yazılmıştır1961 Türkiye anayasa referandumu15 satır daha
Anayasa 10 madde nedir?
Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi görüş, felsefi dünya görüşü, din, mezhep veya benzeri nedenlerle ayrımcılık yapılmaksızın kanun önünde eşittir. KADINLAR VE ERKEKLER EŞİT HAKLARA SAHİPTİR. Devlet, bu eşitliğin uygulanmasını sağlamakla yükümlüdür.
Türkiye şu an hangi anayasayı kullanıyor?
13 Eylül 2024’te gözden geçirilen kararlı sürümü gösteriyor. Gözden geçirilmeyi bekleyen üç değişiklik. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya resmi olmayan kullanımıyla 1982 Anayasası, 9 Kasım 1982’den beri yürürlükte olan Türkiye Anayasası’dır.
Cinsel suçlar yüz kızartıcı suç mudur?
Cinsel suçlar utanç verici bir suç mudur? Evet, cinsel suçlar toplumda genellikle utanç verici ve ciddi bir suç olarak kabul edilir. Cinsel suçlar genellikle mağdurlara zarar veren ve toplumdaki güveni zedeleyen suçlar olarak kabul edilir.
Zina yüz kızartıcı suç mudur?
Zina utanç verici bir suç mudur? Zina suçu Devlet Memurları Kanunu’nda utanç verici bir suç olarak listelenmemiştir. Diğer kanun maddelerinde böyle bir suç tanımı yoktur. Ancak boşanma davalarında zina suçu boşanma sebebi olarak kabul edilir.
Devlet memuru yüz kızartıcı suçlar nelerdir?
Kamu hizmetinde utanç verici suçlar. Dolandırıcılık suçu. Zimmete para geçirme suçu…
Kaçakçılık suçu yüz kızartıcı suç mudur?
DMK m. 48/5’e göre zimmet, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suç sonucu para aklama veya kaçakçılık suçları ağır suç sayılır.