Köroğlu oyun havası hangi yöreye ait?
Bolu ilinde genelde Köroğlu oyunu oynanır. Örneğin Çokınlar köyünde iki veya daha fazla erkek tarafından davul, zurna veya saz eşliğinde oynanır. Doğu Anadolu’da örneğin Çoruh ilinin Öğdem ilçesine bağlı Ersis köyünde (1950’den sonra bucak) davul ve zurna eşliğinde oynanan Köroğlu oyunu tek kişilik bir versiyondur.
Topal oyun havası hangi yöreye ait?
Serçe (Topal Serçe), Kayseri ve çevresinde davul ve zurna ile oynanan hareketli bir oyun olup, zaman zaman oyuna seyirciler de katılabilmektedir. Oyun, Pınarbaşı, Tomarza ve Sarız bölgelerinde düğünlerde, eğlencelerde ve bazı törenlerde oynanmaktadır.
Bar hangi yörenin oyun havası?
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir. Bar kelimesi genel olarak el birliği, gönül birliği ve beraberliğin oyun şeklinde ifadesidir. Bar bir meydan okuma oyunudur.
Halay hangi şehre ait?
Gaziantep’te Halk Dansları Gaziantep, halk dansları açısından “Halay” bölgesindedir. Halay, oyuncuların yarım daire şeklinde dizildiği ve birbirlerini tuttukları disiplinli bir oyundur. Gaziantep’te oyunlar hem erkekler hem de kadınlar tarafından birlikte veya ayrı seriler halinde oynanır.
Köroğlu hangi yöreye ait?
KÖROĞLU: Bolu denince akla ilk Köroğlu gelir. 16. yüzyıldan 17. yüzyılın sonuna kadar yaşamış Köroğlu’nun asıl adı Ruşen Ali’dir.
Çorum oyun havaları nelerdir?
Çorum ve çevresinde oynanan başlıca oyun türleri şunlardır: Çorum Halayı, Türkmen Kızı (Kürdün Kızı), Hürünü, İğdeli Gelin, Yerli Zeybek.
Azize oyun havası hangi yöreye ait?
Azize – Trakya Oyun Havası (2020 Çorlu’lu Cio) – YouTube.
Kaşık nerenin oyun havası?
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye’de Batı Karadeniz Bölgesi’nde (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara’da (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi) ve İç Batı Anadolu’da (Afyon, Uşak gibi) oynanmaktadır. ,Eskişehir,Ankara),Konya ve Mersin civarındaki oyunların genel adı.
Çekirge şarkısı hangi yöreye ait?
Ankara türkülerinin sevilen sesi Oğuz Yılmaz, Kırıkkale yöresine ait klasik türkü “Çekirge”yi seslendiriyor.
Kaval havası hangi yöreye ait?
“Acıpayam’da buna ‘guval’ yani kaval havası, Milas’ta ise ‘kerip-karip’ yani garip havası denir” (Emnalar 1998: 352). Bu sadece gurbet temasını içermemekle birlikte, zamanla yörede bu adlandırma bir gelenek haline gelmiştir.
Misket hangi yöreye aittir?
Misket, Bursa’da cilli olarak adlandırılır. Bilye (İtalyanca: (biglia) “bilya” olarak telaffuz edilir), Ege bölgesinde meşe, mermer ve Susurluk, Bandırma ve Erdek gibi Balıkesir’in güney Marmara ilçelerinde “garit” olarak adlandırılır. Sivas bölgesinde “cıncık” olarak da adlandırılır.
Delilo hangi yöre?
Örneğin, Delilo Elazığ’da, Beşayak Adıyaman’da, Papuri Bitlis’te oynanır. Halaylar davul ve zurna eşliğinde oynanır. Yörede Halay çekmeye “Dillan Çekme” denir.
Horon hangi yöreye aittir?
Doğu Karadeniz bölgesinde Horon kardeşliğin, dürüstlüğün, yiğitliğin ve cesaretin simgesidir. Günümüzde Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinde oynanmaktadır.
Kasap havası hangi yörenin?
Kasap Havası, Türkiye’de popüler bir halk oyunu olup özellikle Trakya Bölgesi olmak üzere Marmara Bölgesi’nde sıkça oynanmaktadır.
Zeybek hangi yöreye aittir?
Isparta ve çevresinde bilinen ve oynanan en önemli zeybek oyunları şunlardır: Ağır zeybek, Asi zeybek, Sarı zeybek, Sıra zeybek, Kesik zeybek, Serenler zeybek, Köroğlu, Sepetçioğlu zeybek, Mersin evlerinin önünde, Kuyu kovası ardıçtan yapılır, Nohut doğradım, Gül kuruttum, Derisini çayıra serdim, Hükümet önünden geçtim.
Köroğlu türküsü hangi yöreye aittir?
Köroğlu Türküsü – Bolu Açıklama: Hey ben bir Köroğlu’yum, dağlarda gezerim, esen rüzgarda hissederim.
Gabardıç oyun havası nerenin?
Kabardıç (Gabardıç) Yörede Burdur, Acıpayam, Fethiye ve Antalya çevresinde farklı melodilerle ve küçük farklılıklarla yapılan iki danslı oyunlara Gabardıç adı verilmektedir (Paşmakçı 1995: 1).
Kasap havası hangi yörenin?
Kasap Havası, Türkiye’de popüler bir halk oyunu olup özellikle Trakya Bölgesi olmak üzere Marmara Bölgesi’nde sıkça oynanmaktadır.
Mengi oyunu hangi yöreye aittir?
Yörenin oyunları; Mengi, Samah, Teke, Kaşık oyunları ve Zeybek gibi oyuncuların birbirine tutunmadan oynadığı oyunlardan oluşur. Antalya’nın doğusundaki ilçelerde Konya Kaşık Oyunu, Boğaz Oyunu, Serenler Zeybeği, Anamur Yolları, Silifke’nin Yoğurdu ve Cezayir Oyunu oynanır.