Suçu bildirmemek suç mudur?
1 TCK’nın “Suçu bildirmeme” başlıklı maddesi. Madde 278’e göre; “(1) Devam eden bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bir suçu ihbar etmemek suç mu?
Suçu bildirmeme suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının 278. maddesinde, özel hükümler içeren dördüncü kısmında, “Kamu düzenine karşı suçlar” başlıklı ikinci bölümde düzenlenmiştir. Bu madde; {l)“Devam eden bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hangi suçlar şikayete tabidir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda şikâyete konu suçlar şunlardır: Aile dokunulmazlığının ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın gizliliğini ihlal, karşılıksız senet kullanma, taksirle iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama.
Suç uydurma suçu şikayete bağlı mı?
Sahtecilik suçu ihbar konusu suçlardan biri olmadığından, resen savcılıkça soruşturulur ve bu suçların ihbarı için zamanaşımı yoktur. Şikayetin düşürülmesi ceza yargılamasının düşürülmesine yol açmaz. Suç, zamanaşımı süresi gözetildiği takdirde her zaman çözülebilir.
TCK 279 şikayete tabi mi?
Suçu bildirmeme suçu Mahkemeye Karşı Suçlar’da düzenlendiği için bu suçun soruşturulması ve kovuşturulması cezalandırılamaz. Aynı şekilde bu suç uzlaştırma kapsamına da girmez.
TCK’nın 279 maddesi nedir?
Türk Ceza Kanununun 279 uncu maddesine göre: “(1) Görevini yaptığı sırada kamu yararına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suç işlendiğini öğrenen ve bu durumu yetkili makamlara bildirmeyen veya…” Kamu görevlisi, bu konuda gecikmede bulunan kişi hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.
Suçlu suçunu itiraf etmezse ne olur?
Bir suçla itham edilen kişi, kamuya açık bir yargılamada suçluluğu kanıtlanana kadar masum sayılır ve savunması için gereken tüm güvencelere sahiptir (İHEB Md. 11). Bir suçla itham edilen herkes, kanunen suçluluğu kanıtlanana kadar masum sayılır (AİHS Md. 6/2).
İnşallah ölürsün demek suç mu?
Küfür niteliğindeki kelimeler. Örneğin, “Allah sana lanet etsin”, “Allah canını alsın”, “Allah sana bildiği gibi davransın”, “Umarım yarını göremezsin” gibi kelimeler küfür niteliğindedir ve hakaret suçunu oluşturmaz.
Asılsız ihbar nereye şikayet edilir?
Maruz kaldığınız suçun araştırılmasını istiyorsanız Cumhuriyet savcılığına, polis veya jandarma birimlerine başvurabilirsiniz.
Şikayete bağlı olmayan suçlar nelerdir?
Bildirim zorunluluğu olmayan suçlar: Kasten adam öldürme, kasten yaralama, kasten düşük yapma, gasp, haberleşmenin gizliliğini ihlal, hırsızlık, dolandırıcılık, kasten çevre kirliliği.
Şikayete tabi değildir ne demek?
İlgili kanun maddesinin içeriğinin şikâyetle ilgili olup olmadığı yazılır. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse, ceza kovuşturması şikâyete dayalı bir suç değildir. Yani, kovuşturulması şikâyete konu olmayan suçlar kanunda ayrıca sayılmamıştır.
Olaydan kaç gün sonra şikayet edilir?
Soruşturulması ve kovuşturulması ihbara bağlı suçlarda istinaf hakkı zamanaşımına tabidir. Türk Ceza Kanunu’nun 73. maddesine göre istinaf hakkı suç tarihinden itibaren 6 ay içinde kullanılmalı ve failin kimliği biliniyor veya hak sahibi tarafından biliniyor olmalıdır.
Yanlış ihbarda bulunmak suç mu?
(1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya işlenmemiş bir suç hakkında soruşturmaya imkân verecek şekilde delil veya emare uyduran kimse, üç yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılır. Madde, suçta sahtecilik suçunu cezalandırmaktadır.
Kanıt olmadan şikayet edilir mi?
Merhaba, Kanıt veya delil olmadan yapılan bir şikayet karmaşık yasal sonuçlara yol açabilir. Şikayetin doğruluğu delillerle desteklenmiyorsa, şikayet edilen kişiye zarar verilmesi olasılığı yüksektir.
Suç uydurma ve iftira suçu nedir?
Hakaret suçunda, suçlama belirli bir kişiye yöneltilmelidir. Kişinin adı veya kimliği açıkça bilinmese bile, bir açıklama yapılması yeterlidir. Ancak, cezai suçlama belirli bir kişiye yöneltilmemişse, suç “suçun sahteciliği” suçudur.
Suçu gizlemek suç mu?
(1) Bir suçun delillerini, gerçeğin ortaya çıkmasını engellemek amacıyla yok eden, silen, gizleyen, değiştiren veya tahrif eden kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Suçlu suçu kabul etmezse ne olur?
Yargılama sonucunda suçsuz olduğu kabul edilen şüpheli veya sanığın suçluluğu açık ve kesin olarak sabit olmazsa “şüpheden yararlanma ilkesi” gereğince beraat kararı verilmelidir.
Suça sessiz kalmak suç mu?
Sessizlik, bir kişinin konuşmadığı veya konuşmaktan korktuğu bir durumdur. Sessizlik hakkı, şüphelinin suç hakkında sessiz kalma kararına rağmen, soruşturma makamlarının soruşturma aşamasında şüphelinin kararına saygı duymasını ve bu hakkın ihlal edilmemesini sağlar.
Suçluyu saklamanın cezası nedir?
Kayırmacılık suçunun cezası şudur: Suç işleyen kimseye, soruşturmadan, tutuklamadan, gözaltına alınmadan veya hükmün infazından kurtulma imkânı veren kimse, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (m. 30/1).